Projektas „Paukščiai“ ir STEAM veiklos 4 j klasėje

posted in: Uncategorized | 0

Ketvirtokai domisi paukščiais

Tęsdami tradiciją domėtis krašto šventėmis ir papročiais pradinukai dalyvavo progimnazijos projekte ,,Kalendorinės šventės”. Kovo – birželio mėnesiais ketvirtokai surengė projektą ,,Paukščiai”, kurio tikslas- susipažinti su paukščių rūšimis, aptarti sparnuočių naudą gamtai ir žmogui, skatinti saugoti retas paukščių rūšis. Paukščių tema buvo integruota į 4 klasės pamokų temas. Norėdami geriau pažinti paukščių gyvenimą, mokiniai atliko užduotis ir taikė steam veiklas.

Pasaulio paž. pamokoje kovo 14d. svečiavosi ornitologas G.Petkus. Edukacijos metu gamtininkas papasakojo apie paukščių gyvenimo ritmą, kaip ir kodėl paukščiai skrenda žiemoti į šiltuosius kraštus. Vaikai stebėjo filmuotą medžiagą apie paukščių rūšis ir gyvenimo būdą, iš arti apžiūrėjo paukščių lizdelius, įvairius inkilus, kiaušinio lukštus, paukščių plunksnas, pro žiūronus apžiūrėjo ir tyrinėjo praskrendančius paukščius.

Artėjant šv.Velykoms balandžio 12 d. ketvirtokai surengė edukaciją ,,Kiaušinių marginimas vašku”. Išklausę įdomių pasakojimų apie margučius, marginimo būdus ir raštų reikšmę, vaikai kibo į darbą- vašku margino kiaušinius ir juos dėjo į pasirinktos spalvos dažus. Margučiais džiaugėsi visi, surengė margučių ridinėjimo turnyrą ir išrinko tvirčiausią margutį.

Lietuvių k. pamokose mokiniai skaitė K.Kolodžio kūrinį ,,Pinokis ir Balandis”, jį analizavo, pasidžiaugė Pinokio ir paukščio draugyste.

Matematikos pamokose iš geometrinių figūrų dėliojo paukščius, apie paukščius sprendė tekstinius uždavinius.

Balandžio 14d. Rasa Z. dalyvavo Vilniaus Saugaus miesto centre vykusioje vaikų aplinkosaugos ekokūrybinėje veikloje ,,Maži darbeliai gali tapti didelių darbų pradžia“. Ji nupiešė paukštį, iš celofano ir kartono pagamino piešiniui rėmelį, dalyvavo parodoje ,,Žemės paukščiai“ ir gavo dalyvio diplomą.

Dailės ir technologijų pamokose, peržiūrėję ir aptarę vandens paukščių išvaizdą nuotraukose, piešė antis, plaukiojančias ežere. Susipažinę su kiaušinių marginimo raštais, iš plastilino lipdė kiaušinius ir juos dekoravo raštais. Surengė gražią darbelių parodėlę, kuri papuošė klasės ir koridoriaus erdves.

Lankomės Paukščių kaime Ignalinoje

Nemažai sužinoję apie paukščius, gegužės 30 d. ketvirtokai su mokytoja Jūrate surengė išvyką į Paukščių kaimą Cijonuose, Ignalinos rajone. Gamtos apsuptyje, kur girdėjosi paukščių čirenimas, kudakavimas ir klegėjimas, jie praleido saulėtą pusdienį ir pasižvalgė po Paukščių kaimo valdas. Drąsiausieji ir smalsiausieji vaikai padėjo šeimininkams Laimai ir Rimantui pamaitinti paukščius, kuriuos galėjo palaikyti ant rankų, paglostyti. Buvo smagu, kad iš arti galėjo pamatyti tokią gausybę paukščių – povus, fazanus, vištas, antis, žąsis, stručius, papūgas, pelėdas (kai kurie paukščiai buvo kilę net iš Afrikos) ir kitus gyvūnus – ožkas, asiliuką, ponį, kiškius, avis, vėžlį, alpakas Donaldą, Pipiriuką, Varį. Praalkę ant laužo ugnies milžiniškoje keptuvėje kepė kiaušinių omletus ,,Pirato akis”, gėrė ką tik išvirtą kvapnią žolelių arbatą su sausainiais. Vėliau rašė ir piešė žąsies plunksna savo norus Laimės paukštei. Laiškus su užkoduotais norais nunešė į milžinišką Laimės paukštės lizdą. Šeimininkai sakė, kad užrašytos svajonės būtinai išsipildo. Belieka laukti… Mokiniai atvežė ir padovanojo šeimininkams paukščių piešinius. Išvyka visiems vaikams labai patiko.

Baigiantis mokslo metams birželio 6d. 4 j kl. mokiniai surengė žygį su skautu Andriumi po Pilaitės mikrorajono apylinkes. Žygio metu, eidami palei tris paežeres, vaikai stebėjo vandens paukščius, girdėjo paslaptingą paukščio baublio balsą.

Projekto metu steam veiklos mokiniams leido geriau susipažinti su paukščių gyvenimo ypatybėmis, patiems daug ką patirti ir atrasti.