Edukacinė kelionė į Anykščius „Jono Biliūno keliais“

posted in: Straipsniai | 0

2022 m. spalio 28d. 5-6 kl. mokiniai keliavo nuostabiomis Anykščių krašto apylinkėmis.

Anykščiai – aukštaičių istorijos ir kultūros lobynas. Čia, prie Šventosios upės, nuostabiai dera gamta, istorija, kultūra.

Išvykome ryte. Pažintį su kraštu pradėjome nuo šio krašto simbolio – Puntuko akmens. Puntuko akmuo – antrasis pagal dydį riedulys Lietuvoje, stūkso 6 km į pietus nuo Anykščių, Anykščių šilelio kraštovaizdžio draustinyje, netoli Šventosios. Mokiniai apkabino šį akmenį ir pajuto jo stiprybę.

Apie Puntuko akmens kilmę pasakojami mitai. Viename iš mitų pasakojama, kaip velnias nešęs akmenį bažnyčiai nugriauti, o pragydus gaidžiams, jį pametęs.

Pažintį su Anykščių kraštu tęsėme nuo Liūdiškių kalvos, kuri anksčiau buvo vadinama piliakalniu ir kurioje 1953 m. palaidotas garsaus lietuvių rašytojas Jonas Biliūnas ir jam pastatytas paminklas. Vėliau apsilankėme ir Jono Biliūno sodyboje – muziejuje. Senojoje (kairiojoje) J. Biliūno gimtosios sodybos namo pusėje, buvusioje stancijoje, dabar įrengta nedidelė ekspozicija, kur eksponuojami įvairūs memorialiniai daiktai – kuklūs baldai bei namų apyvokos reikmenys, buvę Biliūnų sodyboje: senas stalas, lova, dar baudžiavos laikų indauja, žibinčius, ilgi suolai pasieniais, rankšluostinė su lino rankšluosčiu. Baldai priklausė J. Biliūno giminėms. Dalis eksponatų į muziejų pateko jam kuriantis 1960 m. Kiti daiktai gaunami iki šiol iš rašytojo brolių ir seserų anūkų. Susipažinome su J. Biliūno asmenybe, gyvenimu, kūryba. Šiais metais minime J.Biliūno 115 mirties metines, todėl labai prasminga prisiliesti prie šio žymaus lietuvių rašytojo gyvenimo ir asmenybės.

Vėliau lankėme Anykščių Šv. Apaštalo evangelisto Mato bažnyčią. Tai aukščiausia Lietuvoje dvibokštė neogotikinė bažnyčia, statyta 1899 – 1909 m. Bokštų aukštis – 79 m. Viename iš bažnyčios bokštų įrengta apžvalgos aikštelė. Užlipę saugiais laiptais su dviem tarpinėmis poilsio aikštelėmis į bokštą, pro bažnyčios navas galėjome pažvelgti į Anykščių apylinkes iš 33 m aukščio. Dešiniajame 79 m aukščio bokšte įrengtą aikštelę galima pasiekti 186 metaliniais laiptais. Užkopę į viršų atsidūrėme tiesiai po trimis bažnyčios varpais, o aplinkui atsivėrė Šventosios upės slėnio panorama.

Vėliau atvykę ant Kalitos kalno, išbandėme rogučių trasą – atrakcioną – viliojantį nusileisti linksmaisiais kalneliais ir pajusti naujas bei netikėtas emocijas.

Pilni įspūdžių grįžome namo. Dėkojame kelionę organizavusioms mokytojoms J.Ratautienei, D.Kadzevičienei, J.Jakubickaitei, I.Makauskytei.