Kovo 6-oji – Europos logopedo diena

posted in: Naujienos | 0

Vienintelė prabanga, kurią žinau, yra žmonių bendravimo prabanga (Antoine’as de Saint-Exupery).

2004 m. tarptautinės logopedus vienijančios organizacijos CPLOL (Comite Permanent de Liaison des Orthophonistes, nuo 2021 m. – ESLA, European Speech and Language Therapy Association) iniciatyva kovo 6 diena paskelbta Europos logopedo diena, siekiant didinti šios profesijos žinomumą visoje Europoje, informuoti įvairių šalių visuomenes apie bendravimo sutrikimus, jų poveikį žmonių sveikatai, asmenų, turinčių kalbos, kalbėjimo, kalbinės komunikacijos sutrikimų, teises ir pagalbos jiems būdus.

Nors pirmųjų užuominų apie kalbėjimo ir kalbos sutrikimus rasta Babilonijos, Asirijos, senovės Egipto, Graikijos, Indijos, Kinijos rašytiniuose šaltiniuose (5–4 a. pr. m. e.), visgi logopedai yra jaunos profesijos atstovai. Profesijos, kuri ilgus metus klaidžiojusi tarp medicinos ir ugdymo, ieškojusi sąsajų su kitais mokslais, savo „autonomiškos profesijos keliu“ pasaulyje ėmė žingsniuoti tik 20 a. pradžioje.

Logopedija yra tarpdisciplininis mokslas, remiasi medicinos, kalbos, pedagogikos, specialiosios pedagogikos, psichologijos, psicholingvistikos ir kitų mokslų žiniomis. Ugdydami vaikų kalbą, logopedai tampa ugdytojais, bendradarbiaujančiais su pedagogais. Reabilitacijose, taikydami įvairias kalbėjimo ir kalbos terapijas, jie mokosi iš kompetetingų gydytojų. Siekdami priimti teisingus sprendimus, konsultuojasi su psichologais. O norėdami perprasti kalbos raidos ypatumus studijuoja psicholingvistiką, kuri atskleidžia kalbos išmokimo ypatumus. Logopedai prakalbina mažą vaiką, moko mokinį taisyklingai rašyti, padeda suaugusiajam ištarti „prarastus“ žodžius. Darbas skirtingose aplinkose įdomus, bet nelengvas. Visgi – prasmingas, nes padeda vaikams ir suaugusiems realizuoti save šiuolaikinėje visuomenėje.

Kviečiame švęsti Europos logopedo dieną ir dėkojame, kad tikite mūsų nuoširdžiu siekiu padėti turintiesiems kalbos, kalbėjimo bei komunikacijos sutrikimų.

Šaltiniai:
Visuotinė lietuvių enciklopedija – Logopedija
VU Šiaulių akademija – VU Šiaulių akademija kviečia minėti Europos logopedo dieną