Patyčios kas tai?

Esu socialinė pedagogė Dalia, mane galite rasti 227 kab. dirbant su mokiniais pastebiu, kad vaikai vieni su kitais, bet kokį netinkamą elgesį įvardina ne visada tinkamai. Pasikalbėjusi su jais išgirstu atsakymą patyčios. Bet ar tikrai? Taigi kas yra patyčios, kaip jas atpažinti.

Patyčios – įvairus elgesys, kai vaikai žemina, skaudina vieni kitus. Tai gali būti kabinėjimasis, pravardžiavimas, erzinimas, stumdymas, mušimas, pinigų atiminėjimas, kuprinės, sąsiuvinių ar kitų daiktų atiminėjimas, apkalbinėjimas, ignoravimas, gąsdinimas, piktų, erzinančių SMS žinučių ar elektroninių laiškų siuntinėjimas.

Svarbiausi patyčių ypatumai

Patyčios apima tyčinius veiksmus. Tai reiškia, kad vaikas, kuris tyčiojasi, dažniausiai supranta, kad savo veiksmais skaudina kitą ir daro tai sąmoningai.

Šis elgesys yra pasikartojantis. Agresyvus veiksmas, kuris įvyko vieną kartą, dar nėra patyčios. Patyčiomis vadiname tą elgesį, kuris vyksta sistemingai tam tikrą laiką.

Patyčių situacijoje yra psichologinė ar fizinė jėgos persvara. Vadinasi, puolamas vaikas jaučiasi silpnesnis už skriaudėjus ir negali apsiginti nuo jų.

Pavyzdžiui, vaikas yra skriaudžiamas fiziškai stipresnio vaiko, arba vienas vaikas yra puolamas kelių žmonių ir kt. Taigi patiriančiajam patyčias sunku pačiam išspręsti šią problemą, todėl būtina, kad į tai įsitrauktų ir jam pagelbėtų kiti žmonės.

Patiri ar stebi patyčias mokykloje ar mokyklos teritorijoje? Netylėk kreipkis pagalbos į mokyklos mokytoją ar socialinį pedagogą arba pildyk patyčių dėžutę.

Parengė Vilniaus Vydūno progimnazijos 1-3 kl. socialinė pedagogė Dalia Petkūnienė